A hosszú élet gyümölcse

Buddhista szerzetesek a XIII. században kezdték termeszteni a ma Szerzetesek körtéje (Luo han guo) néven ismert gyümölcsöt.
Ez a gömb alakú, zöld színű, vastag gyümölcshúsú, sokmagvú körteféle ma Dél-Kínában honos. Szeptember-októberre érik meg, ekkor szüretelik.
A gyümölcs a szárítás alatt megbarnul, a benne lévő magok pedig csörgő hangot adnak. Ez jelzi, hogy a körte alkalmas további hasznosításra.
Kínában hagyományosan légzőszervi megbetegedések kezelésére használják a gyümölcsből készített teát vagy levest.
Tisztítja a tüdőt és a hörgőket, nyálkával vonja be a gyulladt nyálkahártyákat, segítve azok mielőbbi regenerálódását. A gyümölcs antioxidánsokat is tartalmaz, amely erősíti immunrendszerünket.
Korabeli leírások szerint a körtét évszázadokon keresztül bor készítésére is használták. Sokáig az uralkodó osztály tagjainak állt csupán rendelkezésükre, de mára országszerte elterjedt, sőt világszerte egyre népszerűbb.