Egyre többen vagyunk, akik nem használunk vegyszereket a kertben, nem mérgezzük környezetünket, növényeinket, a talajt. Ahhoz azonban, hogy egészséges és finom terményeink legyenek, valamiféle növényvédelemre szükség van.
Eleinktől számos recept maradt fenn, amelyeket ma is könnyen és biztonságosan tudunk alkalmazni.
Lássunk néhányat:Bodza főzet: szedjünk egy jó marék friss bodzahajtást majd tegyük fel főni10 liter vízben kb. fél óráig. Ezután hagyjuk kihűlni majd szűrjük le és 10 liter vízzel hígítva permetezzük ki. Általános erősítő a növényekre, és a káposztalepkét elűzi.
Csalánlé: 10 kg friss csalánt kesztyűvel vágjunk fel, majd 100 liter esővízbe áztassuk be kb. 2 hétre. Ezután szűrjük le és húszas hígításban permetezzük ki. Nagyon hatásos levéltetvek és más kártevők ellen, de általános erősítő hatása is van.
Fokhagymalé: 3 kg fokhagyma és vöröshagyma külső héját szedjük le, majd áztassuk be 10 liter vízbe. Érleljük így 10 napig majd szűrjük le és tízes hígításban permetezzük ki. Baktériumos és gombás fertőzések ellen hatásos, de a bogarakat is elűzi.
Gyermekláncfű lé: szedjünk le 2 kg friss gyermekláncfüvet majd áztassuk be 10 liter vízbe és hagyjuk ott 2 hétig. Majd szűrjük le és ötös hígításban permetezzük ki tavasszal és ősszel a növényekre és a talajra is. Növekedésserkentő hatása van.
Gyógynövény a növényeknek
Kamillalé: fél kiló friss vagy szárított kamillát áztassunk be 3 liter vízbe 3-4 napra. Szűrjük le és tízes hígításban permetezzük ki. A zöld levéltetveket riasztja.
Káposztalé: szedjünk le 3 kg káposzta levelet és áztassuk be annyi vízbe, hogy ellepje. Erjesszük így 2 hétig majd szűrjük le és tízes hígításban permetezzük ki a zöldségágyásba. A legtöbb zöldségre növekedés serkentő hatással bír.
Dohányfőzet: 20 dkg dohányt tegyünk fel főni 10 liter vízbe majd 2 óráig főzzük lassan. Ezután hagyjuk még állni 12 órán keresztül, majd adjunk hozzá 10 dkg káli szappant, és ötös hígításban permetezzük ki. Igen hatásos levéltetvek, pajzstetvek hernyók molyok és szívó kártevők ellen is. A nikotin mérgező, még a bőrön keresztül is, védőkesztyű használata kötelező!
Paradicsomlé: szedjünk össze 2 kg paradicsomot, lehet a szára, hajtása, levele, sőt a termése is, majd főzzük fél óráig vízben. Szűrjük le és adjunk hozzá 10 dkg káli szappant, hígítsuk, fel 10 liter vízzel majd permetezzük ki. Hatásos a káposztalepke a levéltetvek és más kártevők ellen is.
Zsurlólé: 30 dkg szárított vagy friss zsurlót főzzünk 3 liter vízben kb. fél órán keresztül, majd ha kihűlt hígítsuk fel ötszörös mennyiségű vízzel. Hatásos a gombabetegségek ellen.
Tejes permetlé: 4 liter forralt és fölözött tejet keverjünk el 2 liter vízben és permetezzük ki, hígítás nélkül a fiatal paradicsom palántákra. Gombás és vírusos fertőzések megelőzésére szolgál.