A vidám sarkantyúvirág

Gyerekkoromban a pesterzsébeti ház udvarán sok nyílt belőle. Mindig mosolyogtak, vidámak, színesek voltak. Évek óta én is ültetem őket, de magot is szórnak, így évről-évre szaporodnak is.
Nemcsak üde színfoltjai a kertnek, hanem kertdoktorként is fontos szerepük van.
Gyümölcsfák köré ültetve távol tartják a vértetveket, de a burgonyát és a paradicsomot is óvják a kártevőktől. A hagyományos paraszti kertek állandó lakója volt, manapság sokan nem tartják divatosnak. Én ezt nem is nagyon értem, de nem is foglalkozom vele. Végül is mindenki azt ültet a kertjébe, amit akar. A népies nevén pücöknek is nevezett virág táplálék-és gyógynövény is egyben. A magjait és bimbóit szoktak savanyítani, ecetes-sós lében elteszik. Kicsit a kapribogyóhoz hasonlít.
Leveleit salátákba keverjük, finom fűszeres ízük van. A virágokat sajtokkal, salátákkal tálaljuk, íze a bors-retek keverékére emlékeztet.
Sütve-főzve nem érdemes készíteni, mert elveszti aromáját és teljesen jellegtelenné válik. Gyógynövényként is alkalmazzuk. Mustárolajokat, illóolajokat, káliumot tartalmaz. Antibiotikus, vérképző és összehúzó hatású.